Khimaira Oy

Khimaira specialiserar sig på kreativ och lösningsfokuserad design av passagerarsäten, kostnadseffektiv montering och kvalitetskomponenter samt högklassig sätesklädsel, polyuretanstoppning och inredningskomponenter.

Vision 2020

Att vara den mest efterfrågade samarbetspartnern som underleverantör för fordonssäten, specialsäten samt sätesklädsel och -lösningar.

Mission

Att lösa våra kunders olika och krävande frågor och problem angående sätestillverkning genom flexibel design och produktion samt högklassig kundservice.

Strategins tyngdpunkter

Ledtider, kvalitet, logistik, underleverantörsnätverk, ryktbarhet & flexibel partiproduktion.

Se en video om vårt företag

Våra styrkor

Khimaira specialiserar sig på kreativ och lösningsfokuserad design av passagerarsäten, kostnadseffektiv montering och kvalitetskomponenter samt högklassig sätesklädsel, polyuretanstoppning och inredningskomponenter.

Företagets moderna produktionsanläggning befinner sig på Finlands sydvästra kust i Kalanti, Nystad. Khimaira levererar säten i Finland och andra europeiska länder. Över hälften av vår produktion exporteras. Flexibel produktion, erfaren personal och goda kontakter har övertygat framstående fordons- och båttillverkare att välja Khimaira som sin sätesleverantör.

Kvalitet är en grundläggande värdering i Khimairas verksamhet. Läs mera om våra certifikat.

VÅR HISTORIA

Glimtar av vår historia

Khimairas rötter är i fordonsindustrin. Fabriken i Nystad användes ursprungligen som sätesfabrik av Valmet Automotive. Valmet Automotive bestämde sig för att utkontraktera sätestillverkningen och sålde fabriken till Lear Seating tidigt på 1990-talet. Några år efter köpet bestämde sig Lear Seating för att flytta produktionen från Finland. Det nya och nuvarande företaget, Khimaira, grundades 1994 av Olli Nurmilo, Pekka Poskiparta, Taisto Lehti och Pertti Pouru. Sedan dess har Khimaira hjälpt sina kunder med sätestillverkning och komponenter för sätesklädsel. Vår nuvarande vd Mikko Poutanen har drivit företaget sedan 2014 och är företagets majoritetsägare.

De största och mest inflytelserika kunderna i vår historia med tanke på verksamhetens stabilitet har varit Volvo Bussar, Valmet Automotive, Solifer och Finnair. Idag hör bl.a. Scania och Patria till våra största kunder.